boala de reflux gastro-esofagian

Stiati ca exista recomandari nutritionale in boala de reflux gastro-esofagian?

Refluxul esofagian reprezinta starea patologica in care continutul gastric regurgiteaza in esofag, ca urmare a cresterii tranzitorii a presiunii intraabdominale sau a relaxarii tranzitorii a sfincterului esofagian.

Boala de reflux gastro-esofagian apare atunci cand continutul gastric, pepsina si bila raman in contact prelungit cu mucoasa esofagiana , determinand aparitia simptomatologiei, dominata preponderent de dureri in epigastru, disconfort dupa masa sau dureri retrosternale.

Terapia nutritionala in cazul bolii de reflux are scopul de a scadea volumul, dar si frecventa cu care continutul gastric reflueaza in esofag, de a evita scaderea presiunii in sfincterul esofagian interior si de a reduce inflamatia mucoasei esofagiene.

Astfel, pentru scaderea volumului si a frecventei refluxului se recomanda ca mesele sa fie mici si dese, bogate in fibre pentru prevenirea constipatiei si sa se consume lichide intre mese. In vederea scaderii presiunii de la nivelul sfincterului esofagian interior, este recomandata limitarea aportului de lipide, intrucat acestea favorizeaza scaderea presiunii sfincterului si incetinirea golirii gastrice, scaderea ponderala atunci cand este cazul si evitarea consumului excitantelor precum alcool, cafea, ciocolata.

Pentru reducerea inflamatiei esofagiene, este indicata evitarea consumului citricelor, a rosiilor, a alimentelor condimentate sau a bauturilor carbogazoase, eventual a anumitor alimente pe care pacientul le-a identificat ca fiind iritante si se va opri fumatul.

Un alt obiectiv important in boala de reflux esofagian este ameliorarea golirii esofagiene iar acesta se va putea realiza daca pacientul nu se va aseza in pozitie orizontala imediat dupa masa, iar ultima masa va fi luata cu 2-3 ore inainte de culcare.

Articol scris de Dr. Oana DRAGULIN, Nutritionist
Foto: Freepik.com

Programarile la Dr. Oana Dragulin pot fi facute online sau telefonic, apeland Call Center la 031.433.5069.

Detalii referitoare la serviciile medicale de nutritie oferite in CM Sphera aflati de aici.

2015 © Copyright - Centrul Medical Sphera

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.