Hepatita

Hepatita

Prezentare generala

Hepatita este o inflamaţie a ficatului ce poate fi cauzată de medicamente, consumul de alcool sau anumite afecțiuni medicale. În cele mai multe cazuri însă, hepatita este cauzată de un virus. Această formă de hepatită este cunoscută sub numele de hepatită virală, iar cele mai comune forme sunt hepatita A, B și C.

Cum este diagnosticată hepatita

Hepatita cronică poate ataca ficatul ani de zile, fără a exista un simptom. În cazul în care infecția nu este diagnosticată, monitorizată și tratată, bolnavul va avea în cele din urmă leziuni hepatice grave. Din fericire, testele de sânge pot determina dacă aveți hepatită virală și de ce tip este.

Semne şi simptome

Este posibil să aveţi hepatită și să nu vă daţi seama de la bun început. Uneori nu exista niciun simptom. Alteori este posibil să nu vi se pună un diagnostic corect, deoarece boala are unele simptome asemănătoare cu cele ale gripei.

Cele mai frecvente simptome ale hepatitei sunt:

 • Scăderea poftei de mâncare
 • Oboseala
 • Febră uşoară
 • Dureri musculare sau articulare
 • Greaţă şi vărsături
 • Dureri abdominale

Unele persoane prezintă următoarele semne:

 • Urină închisă la culoare
 • Scaun decolorat
 • Icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor)
 • Senzaţie de mâncărime
 • Sângerări interne

Când trebuie să consultaţi medicul

Consultaţi un medic oricând aveți oricare dintre simptomele de hepatită. În cazul în care nu este tratată, hepatita poate duce la ciroză, o afecţiune gravă a ficatului.

Este necesar să vă faceţi o programare pentru un consult şi în cazul în care un prieten sau un membru al familiei este bolnav. Există riscul ca şi dumneavoastră să fiţi infectat.

Fiţi atenţi la simptomele hepatitei şi dacă vă deplasați într-o țară în care boala este des întâlnită. Contactați-vă medicului dacă prezentaţi orice semn de boală.

Prevenirea hepatitei

Virusul care provoacă hepatita se răspândeşte ușor dar există multe metode de prevenţie.

Igiena adecvată

Igiena adecvată precum şi obiceiurile individuale bune ajută la reducerea răspândirii hepatitei A şi hepatitei E. Dacă vă aflați într-o zonă unde nu sunteţi sigur că lucrurile sunt curate, fierbeţi apa. Gătiţi bine toate alimentele și decojiţi toate fructele.

Dacă sunteți cadru medical sau îngrijiţi pe cineva care are o formă contagioasă de hepatită, este necesar să luaţi măsuri suplimentare de igienă. Spălați-vă mâinile, ustensilele, lenjeria de pat și hainele cu apă caldă și săpun.

Pentru a preveni răspândirea hepatitei B, evitaţi contactul cu sângele persoanelor infectate, inclusiv contactul sexul neprotejat sau sărutul. Nu folosiţi la comun aparate de ras, foarfece, pile de unghii, periuțe de dinți sau ace.

Vaccinaţi-vă!

Dacă intenţionaţi să călătoriţi în țări în care hepatita este larg răspândită, protejaţi-vă! Vă puteţi vaccina împotriva hepatitei A și B.

Există, de asemenea o injecţie cu imunoglobulină care poate preveni infecţia cu hepatită A şi hepatită B, dupa ce sunteţi expus. Această injecţie trebuie făcută însă la câteva săptămâni după ce aţi fost expus. Dacă ați fost expus virusului faceţi injecţia şi vaccinul cât mai curând posibil.

Sursa:    WebMD
Foto: freeimages.com

2015 © Copyright - Centrul Medical Sphera

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.