Efectul yo-yo si sanatatea noastra

(articol scris de Dr. Oana DRAGULIN, Nutritionist)

In primul rand trebuie sa clarificam ce inseamna efectul “yo-yo”.

Efectul „yo-yo” reprezinta pierderea si recastigarea unui anumit numar de kilograme, ca urmare a unor diete neechilibrate si nesustenabile pe termen lung. Majoritatea persoanelor nu inteleg seriozitatea acestui subiect si il trateaza superficial, gandindu-se ca asa cum au slabit o data, o vor face si a doua si a mia oara.

In anul 2016, in cadrul sesiunilor stiintifice ale AHA (American Heart Association) au fost prezentat date care arata cat de daunatoare pot fi aceste diete pentru sanatatea noastra.

Pentru acest studiu au fost folosite datele de la 158.000 de femei post-menopauza, impartite in patru categorii: greutate stabila, castigare in greutate constanta, pierde in greutate mentinuta si oscilatii ale greutatii (yo-yo), urmarite timp de 11 ani.

In urma analizarii datelor de la toate cele patru grupuri s-a constatat ca femeile care aveau o greutate normala la inceputul studiului si apoi au inceput cu diete cu efecte yo-yo, au avut un risc de 3,5 ori mai mare de a muri de infarct miocardic acut, fata de cele cu o greutate stabila. In afara de acest aspect, aceleasi femei au avut un risc de 66% de a muri de cauza cardio-vasculara.

Este important de mentionat ca aceste riscuri crescute nu au fost sesizate si la femeile care s-au ingrasat si nu au mai slabit sau la cele care au slabit fara a se ingrasa la loc.

Intrucat studiul a analizat doar femei post-menopauza, datele se aplica doar acestui grup de pacienti, neputandu-se afirma cu certitudine ca sunt valabile si pentru alte categorii de pacienti.

Acest studiu nu este singurul care s-a axat pe evidentierea efectelor nocive ale efectului „yo-yo” survenit in urma unor diete necorespunzatoare, date publicate in Jurnalul International Stiintific au dovedit ca acestea cresc inflamatia, ceea ce poate duce la aparitia diverselor patologii.

De asemenea, fluctutatiile de greutate expun pacientul la un risc crescut de obezitate, diabet si depresie.

Atunci cand slabim, kilogramele pierdute sunt din apa, tesut muscular si mai apoi tesut adipos. Dietele extrem de restrictive, care promit rezultate fabuloase intr-un timp scurt, desi pot avea acest efect (in ciuda faptului ca sunt extrem de nesanatoase), nefiind echilibrate vor determina o scadere brusca in greutate, cu pierderea masei musculare. Cu cat sunt tinute mai multe astfel de diete, cu atat se va pierde mai mult din masa musculara, ceea ce va duce la scaderea ratei metabolice, acesti pacienti ajungand sa manance foarte putin si sa nu reuseasca sa slabeasca; pe langa aceasta, corpul lor va arata flasc, pufos si neatractiv.

Scaderea in greutate trebuie sa se faca treptat, neprivand organismul de la principiile nutritive esentiale si nici de la micile placeri, deoarece vor aparea frustrarile si vor fi sanse mai mari sa se renunte. Oscilatiile de greutate pot determina cresterea tensiunii arteriale si a colesterolului, de aceea este bine ca, atunci cand doriti sa slabiti, sa apelati la un medic nutritionist care va va prescrie diete personalizate si care va va invata niste principii ale nutritiei sanatoase, pe care dumneavoastra sa le urmati si dupa atingerea numarului de kilograme dorit.

De asemenea, acest efect yo-yo are un impact nefavorabil si asupra psihicului persoanei deoarece aceasta se va simti descurajata, nemotivata pentru ca se teme ca se va ingrasa din nou, anxioasa din cauza acestei temeri si neincrezatoare in fortele proprii.

In mod cert, frumusetea unui om nu consta in numarul de kilograme pe care il are insa eu cred cu tarie ca fiecare dintre noi trebuie sa se simta frumos si increzator, pe langa faptul ca trebuie sa aiba grija de sanatatea lui. Daca ai cateva kilograme in plus dar te simti bine in pielea ta iar consultul medical iti spune ca nu exista probleme, atunci este minunat! Daca insa te simti rusinat de cum arati sau de glumele anumitor persoane, eu zic ca e cazul sa iei masuri, nimeni nu merita sa se simta prost in propria-i piele!

Asa cum spun mereu, cred ca de multe ori omul nu mananca din cauza golului din stomac, ci din cauza golului din suflet, de aceea cred cu tarie in incurajarea pacientilor si indrumarea celor care au nevoie catre un psiholog, unde pot discuta si afla ce anume ii face nefericiti, lucru care, odata scos de pe suflet, ii va ajuta sa mearga mai departe!

Daca vrei sa ne cunoastem, te astept la o consultatie la Centrul Medical Sphera din B-dul Marasesti nr. 90!

Articol scris de Dr. Oana DRAGULIN, Nutritionist
Foto: Freepik.com

Programarile la Dr. Oana Dragulin pot fi facute online sau telefonic, apeland Call Center la 031.433.5069.

Detalii referitoare la serviciile medicale de nutritie oferite in CM Sphera aflati de aici.

2015 © Copyright - Centrul Medical Sphera

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.