Cu alunitele la control

O aluniță sau, în termeni medicali, un nev, este o mică tumoră benignă a pielii de culoare roz, maro deschis sau maro închis, bine delimitată, constituită din melanocite (celule pigmentare din piele). Deși unele alunițe pot fi prezente de la naștere, majoritatea apar în copilărie, iar unele continuă să apară către vârsta adultă.

Alunițele care își schimbă culoarea sau sunt asimetrice pot corespunde atât unui nev displazic (atipic), cât și unui melanom, o metodă sigură de diferențiere fiind examenul anatomopatologic, după excizia chirurgicală a leziunii. Nevii atipici pot apărea oriunde pe corp, însă frecvent sunt observați pe regiunile expuse la soare, de exemplu, pe partea superioară a spatelui. Totodată, o leziune nou-apărută trebuie întotdeauna atent evaluată.

Cea mai mare parte a alunițelor nu se transformă în melanom (cancer agresiv de piele cu originea în celulele pigmentare), însă ar trebui să acordăm atenție specială alunițelor mai mari de 5-6 mm, cu marginea neregulată, asimetrice, neuniform colorate (un amestec de nuanțe de maro, negru, albăstrui, gri, roz etc.).

Când este necesar consultul dermatologic?

Consultul dermatologic trebuie efectuat dacă există un număr mare de alunițe, dacă vreuna a fost traumatizată, dacă s-a observat apariția unor noi alunițe sau dacă cele vechi s-au modificat: fie li s-a schimbat culoarea, dimensiunea, textura, consistența, forma, fie au început să sângereze, să mănânce etc. Este important să nu ignorăm schimbările. Medicul dermatolog va examina alunițele cu ajutorul dermatoscopului, recomandând apoi, în funcție de tipul nevilor observați, o schemă de monitorizare periodică. Leziunile suspecte pot fi excizate și trimise pentru analiză histologică sau, de la caz la caz, fotografiate și monitorizate pentru eventuale modificări.

Numărul de alunițe și riscul de melanom

Se consideră că persoanele care au peste 50 de alunițe au un risc ridicat de melanom, de aceea se indică monitorizarea frecventă pentru a surprinde cât mai din timp eventualele modificări. De asemenea, prezența nevilor displazici (în special când sunt mai mult de 5) crește riscul de melanom.

Alți factori de risc pentru melanomul malign sunt: istoricul familial de melanom, imunodepresia, istoricul de arsuri solare severe, unele afecțiuni genetice (de exemplu, xeroderma pigmentosum) etc. În urma consultației, dermatologul alcătuiește un profil individualizat al riscului, pe baza căruia se stabilește schema de monitorizare pentru fiecare pacient.

Se spune că „la alunițe nu este bine să umblam”, afirmație ce are un sâmbure de adevăr: nu este bine să umblăm de capul nostru, să aplicăm substanțe caustice, să încercam să le îndepărtăm pe cont propriu etc. În schimb, excizia chirurgicală efectuată de medic este o metodă sigură de îndepărtare a alunițelor suspecte. Examenul histologic este obligatoriu.

Fotoprotectia scade mult riscurile

Fotoprotectia este un fel de centură de siguranță: scade mult riscurile, dar nu poate preveni complet accidentele. În general, este bine să evităm expunerea exagerată la soare și solariu, dar pentru cei diagnosticați cu nevi displazici această recomandare este și mai importantă. Indicațiile generale se mențin:

• Evitarea expunerii la soare în intervalul 10:00-16:00;
• Utilizarea produselor fotoprotectoare cu SPF 50 și spectru larg (UVA+UVB), și reaplicari periodice.
• În plus, nu trebuie uitate mijloacele fizice de protecție: haine, pălărie cu boruri late, ochelari de soare

Pentru siguranta ta si a familiei tale, ai acum pachetul DERMATO cu 30% reducere numai la Centrul Medical Sphera.

sursa: https://www.farmaciata.ro/dermatologie/item/23899-cu-alunitele-la-control-cand-ne-ingrijoram?

2015 © Copyright - Centrul Medical Sphera

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.