artrita

Artrita – Diagnostic si Tratament

Cum este diagnosticată artrita?

Artrita este o boală ce se manifestă prin inflamarea articulațiilor. Diagnosticarea artritei este primul pas spre un tratament de succes. Pentru a diagnostica artrita, medicul va lua în considerare simptomele, va face o examinare fizică pentru a verifica dacă aveți articulațiile inflamate sau aveți dificultăți de mișcare și eventual va apela la analize de sânge și radiografie pentru a confirma diagnosticul. Radiografia și analizele de sânge vor ajuta la stabilirea tipului de artrită de care suferiți. De exemplu, cei mai mulți oameni cu artrită reumatoidă au anticorpi numiți factori reumatoizi (FR) în sânge, cu toate că FR pot fi de asemenea prezenți și în alte tulburări.

Radiografia este folosită pentru a diagnostica osteoartrita, care înseamnă, de obicei, o pierdere de cartilaj, osteofitele (ciocuri) și, în cazuri extreme, frecare os pe os. Uneori, examinnarea lichidului articular (se folosește un ac pentru a extrage puțin lichid din articulația pentru testare) este utilizată pentru a exclude alte tipuri de artrită. Dacă medicul suspectează artrita infecțioasă ca o complicație a unor alte boli, testarea unei probe de lichid din articulația afectată va confirma diagnosticul și va determina o schemă de tratament.

Cum este tratată artrita?

Tratamentul artritei presupune, în general, repaus, terapie ocupațională, exerciții fizice de recuperare, medicație adecvată și, uneori, intervenție chirurgicală locală. Tratamentul osteoartritei poate determina o ameliorare a durerii și rigidității dar boala poate continua să progreseze. La fel a fost cazul și pentru artrita reumatoidă în trecut, dar tratamentele noi pot încetini sau chiar stopa progresia artritei reumatoide.

Tratamentul prin terapie ocupațională

Cu ajutorul terapiei ocupaţionale pacienţii pot învăţa cum să reducă presiunea asupra articulaţiilor, în special în desfăşurarea activităţilor de zi cu zi. Protejarea articulațiilor este o parte importantă în tratamentului artritei. Ergoterapeutul vă poate ajuta să vă modificaţi mişcările astfel încât acestea să nu agraveze artrita și vă va învăța cum:

  • Să evitați pozițiile care vă solicită în mod excesiv articulațiile
  • Să vă folosiți articulațiile și mușchii cei mai puternici și să vă menajați articulațiile cu probleme
  • Să folosiți proteze pentru a proteja anumite articulații
  • Să folosiți bare de sprijin în baie
  • Să folosiți clanțe, bastoane sau cadre de mers modificate
  • Să folosiți dispozitive speciale pentru a vă ajuta în operațiuni simple dar care ridică probleme pentru persoanele care suferă de artrită, cum ar fi deschiderea borcanelor, rularea șosetelor pe picioare sau trasul fermoarului.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul artritei depinde de natura și gravitatea afecțiunii. Principalele obiective sunt de a reduce inflamația și de a îmbunătăți funcțiile articulațiilor afectate înainte de a apărea și alte complicații.

Pentru a reduce durerea și inflamația artritei reumatoide și a osteoartritei, medicul poate prescrie antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau antialgice (ex: paracetamol).

Alte produse medicamentoase ce pot fi utilizate în tratamentul artritei reumatoide sunt cele reprezentate de corticosteroizi. Medicul poate recomanda corticosteroizi sub formă injectabilă în articulațiile inflamate pentru a atenua durerea și rigiditatea articulațiilor afectate. Specialistul mai poate recomanda și injectarea unei soluții de acid hialuronic. Acesta imită lichidul articular și poate reduce durerea și crește mobilitatea.

Tratamentul artritei infecțioase presupune de obicei doze intravenoase mari de antibiotic, precum și drenarea lichidului infectat din articulații.

Tratamentul chirurgical

În unele cazuri artrita este neresponsivă la tratamentul medicamentos și este necesar să se recurgă la tratamentul chirurgical pentru a reduce disconfortul sau pentru a restabili mobilitatea și funcționalitatea articulațiilor. Se recurge așadar la sinovectomie atunci când alte metode terapeutice locale au făcut dovada ineficacității lor și când articulația rămâne dureroasă și invalidantă. Sinovectomia presupune îndepărtarea parţială sau totală a țesutului deteriorat care acoperă cavitatea articulaţiilor mobile afectate de artrită.

În cazul în care durerea și inflamația devin insuportabile sau articulațiilor sunt foarte afectate de artrită se apelează așadar la intervenția chirurgicală. În prezent, articulațiile genunchiului și șoldului pot fi înlocuite cu articulații artificiale fiabile realizate din oțel inoxidabil, plastic sau materiale ceramice. Articulațiile umerilor, precum și articulațiile mai mici de la coate și degete, pot fi, de asemenea, înlocuite.

Se poate opta pentru chirurgia coloanei vertebrale în cazul în care artrita a afectat gâtul sau partea inferioară a coloanei vertebrale. Deși mișcarile sunt limitate după o astfel de intervenție chirurgicală, această are rolul de a ameliora durerea și a preveni deteriorarea nervilor sau a vaselor de sânge din zonele respective.

Medicina alternativă pentru artrită

Mulți pacienți apelează la terapii alternative pentru tratarea artritei. Este important ca medicul dumneavoastră să știe dacă doriți să apelați la aceste tipuri de tratamente, pentru a nu interfera cu tratamentul clasic.

Dintre terapiile complementare, acupunctura pare a fi una din cele mai sigure. Ea reprezintă o alternativă eficientă la analgezice și steroizi, specialiștii recomandând-o ca pe un adjuvant important al schemelor terapeutice clasice, în special pentru osteoartrita care afectează genunchiul. Studiile au arătat că acupunctura ajută la scăderea durerii, poate reduce în mod semnificativ nevoia de analgezice și poate contribui la creșterea mobilității articulațiilor genunchiului.

De asemenea s-a demonstrat că uleiul de pește reduce inflamația, nevoia de analgezice și rigiditatea articulațiilor. Surse excelente de ulei de pește includ capsule EPA / DHA și peștele gras precum somonul și macroul. Efecte similare poate avea și o dietă săracă în grăsimi animale și produse lactate.

Remedii făcute în casă

Pe lângă tratamentele recomandate de către medicul specialist pentru calmarea durerilor, puteți încălzi articulația dureroasă timp de 20 de minute cu pături sau perne electrice sau puteți face o baie fierbinte. Căldura și odihna sunt foarte eficiente pe termen scurt în cazul persoanelor ce suferă de artrită. Exercițiile fizice regulate sunt și ele foarte importante pentru a menține articulațiile mobile.

Dacă sunteți supraponderal este esențial să slăbiți, mai ales atunci când artrita afectează partea inferioară a spatelui, genunchii și picioarele. O soluție ar fi să consultați un nutriționist care vă poate ajuta cu un program echilibrat și sănătos de pierdere în greutate.

Chiar dacă artrita nu pot fi prevenită, ea poate fi ameliorată cu un plan de tratament bine pus la punct, medicație, exerciții fizice si terapie fizică atunci cand este necesar.

Deşi artrita poate face sarcinile de zi cu zi mult mai dificile şi obositoare, există multe tehnici şi terapii care, combinate, vor ameliora boala, comparativ cu netratarea acesteia. Este important ca persoanele cu artrită să înceapă tratamentul cât mai devreme posibil deoarece există terapii care minimizează simptomele, făcând astfel viaţă de zi cu zi mai uşoară.

 

Sursa:    WebMB
Foto:     Designed by Yanalya – Freepik.com

 

2015 © Copyright - Centrul Medical Sphera

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.