Alte surse de calciu in afara de lapte

Alte surse de calciu in afara de lapte

(articol scris de Dr. Oana DRAGULIN, Nutritionist)

Cand ne gandim la calciu, automat ne vin in minte laptele si produsele lactate, ceea ce este perfect explicabil.

Insa, ce ne facem daca avem intoleranta la lactoza, suntem alergici la lapte, suntem vegani sau pur si simplu nu apreciem gustul laptelui? Suntem nevoiti sa luam calciu din pastile pentru a compensa lipsa acestuia din dieta? Raspunsul este nu, tratamentul cu calciu fiind necesar doar anumitor persoane precum femeile insarcinate sau femeile dupa menopauza, in functie de recomandarile medicilor curanti.

Este important de stiut ca exista o multitudine de alimente care contin calciu insa, intr-adevar, absorbtia acestuia este putin mai lenta decat in cazul consumului de lapte.

Necesarul zilnic de calciu variaza in functie de mai multe criterii dar, in medie, pentru o femeie neinsarcinata, care nu alapteaza si nu este la menopauza este de aproximativ 1000 mg/zi, iar un pahar de lapte contine aproximativ 280 mg calciu, ceea ce ar acoperi mai mult de un sfert din necesarul zlinic. Totusi, daca din diferite motive, laptele nu este o varianta pentru tine, iata cateva alimente care te pot ajuta:

1.      Branza Tofu

  • ½ cana sontine aproximativ 260 mg calciu

2.      Semintele

  • semintele de chia sau de susan contin aproximativ 90 mg calciu/ lingurita

3.      Frunze verzi

  • foarte multe frunze verzi contin calciu in cantitati comparabile cu cele din laptele animal insa acestea contin, de asemenea, acid oxalic, care inhiba absorbtia calciului.
  • kale este o varianta mai buna in acest sens comparativ cu spanacul sau mangoldul deoarece acestea din urma contin o cantitate mai mare de acid oxalic si cantitati mai mici de calciu.
  • este bine sa evitati combinatia dintre aceste alimente si fier, zinc, deoarece acestea inhiba absorbita calciului.

4.      Peste cu oase

  • sardinele cu oase reprezinta unul din cele mai bogate alimente bogate in calciu, in afara laptelui, cu un continut de aproximativ 800 mg calciu / conserva de sardine, desi este recomandat sa consumati maximum 500 g calciu /servire, deoarece acesta este pragul pana la care se absoarbe.
  • somonul cu oase la conserva este de asemenea o alternativa la lapte.
  • pestele contine de asemenea si vitamina D, ceea ce ajuta la absorbtia calciului

5.      Alimente fortificate

  • laptele vegetal, sucul de portocale, cerealele sunt de foarte multe ori imbogatite cu vitamina D si calciu; dar este indicat sa va asigurati de continutul in calciu al acestora prin citirea etichetei.

 

Articol scris de Dr. Oana DRAGULIN, Nutritionist
Foto: Freepik.com

Programarile la Dr. Oana Dragulin pot fi facute online sau telefonic, apeland Call Center la 031.433.5069.

Detalii referitoare la serviciile medicale de nutritie oferite in CM Sphera aflati de aici.

2015 © Copyright - Centrul Medical Sphera

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.