Depresia si Stresul de Sarbatori

Sindromul de stres post-traumatic (post-traumatic stress disorder=PTSD) este o notiune mai putin familiara publicului din tara noastra. Nu multi au auzit de ea si daca au auzit acest fapt s-a datorat mai mult documentarelor care prezentau situatia militarilor americani care fusesera in razboiul din Vietnam. De altfel, notiunea a fost pentru prima data conceputa la sfarsitul anilor ‘70, atunci cand medicii au observat anumite simptome la militarii care se aflasera in zona de conflict si se intorsesera de pe front.

Totusi, PTSD nu este specific doar fostilor combatanti; aceasta afectiune poate fi intalnita si in alte cazuri in care persoana a fost expusa unei situatii de stres, cum ar fi – cutremur cu victime sau alt dezastru natural, un accident de autoturism, un incendiu puternic,Generisk CIALIS moartea cuiva apropiat intr-o situatie neasteptata, abuz fizic repetat in copilarie, etc.

Toate aceste situatii vor declansa la persoana traumatizata o serie de simptome, dintre care predomina atacurile de panica, in special la rememorarea involuntara sau voluntara a situatiei, ganduri depresive, refugierea in droguri sau alcool, ganduri suicidale, etc. De altfel, specialistii clasifica simptomele in trei mari categorii:

  • Retrairea evenimentului – persoanele care sufera de sindromul de stres post-traumatic rememoreaza trauma in repetate randuri, involuntar, prin imagini din timpul evenimentului care le revin in memorie, halucinatii sau cosmaruri sau voluntar, atunci cand, de exemplu, televiziunea prezinta imagini de la locul evenimentului sau se comemoreaza evenimentul la anumite date.
  • Evitarea – persoanele care sufera de PTSD cauta in mod constant sa evite situatiile similare cu cele in care s-a intamplat evenimentul traumatic sau persoanele care ii amintesc de eveniment; acest lucru duce la o autoizolare nedorita in aceste cazuri, autoizolarea contribuind la agravarea simptomelor post-traumatice.
  • Agitatia – include dificultatea in a-si arata emotiile, dificultati in a se relaxa/odihni, iritabilitate, dificultati de concentrare, etc.

Ca si statistica, femeile sunt mai predispuse la sindromul de stres post-traumatic decat barbatii, intrucat ele sunt mai vulnerabile la a suferi o trauma cum ar fi violenta domestica, abuzuri fizice, viol. Totusi, in cazul unor situatii de stres cum sunt dezastrele naturale, accidentele auto, incendiile, pierderea unei persoane dragi pe neasteptate, acestea afecteaza deopotriva ambele sexe.

Din pacate, de la copii la persoanele in varsta, nimeni nu este ferit de aceasta afectiune. De aceea, in afara de medicatia specifica in cazul diagnosticarii, psihoterapia joaca un rol esential iar aici avem mai multe posibilitati, aplicabile de la caz la caz:

  • Psihoterapia cognitiv-comportamentala, care este o combinatie de doua terapii – terapia cognitiva si terapia comportamentala.

Terapia cognitiva lucreaza cu gandurile automate care apar imediat dupa un anumit stimul, de exemplu atunci cand, dupa ce am supravietuit unui cutremur puternic, orice vibratie ajunge sa ne panicheze sau atunci cand, dupa ce am scapat dintr-un incendiu, orice miros de fum sau de ars ne aduce in minte situatia in sine si declanseaza un atac de panica.

Terapia comportamentala lucreaza pentru a schimba constient schemele gandirii; astfel, daca vrem sa ne lasam de fumat si ne propunem ca de fiecare data cand dorim sa fumam sa efectuam, de exemplu, 10 minute de exercitii fizice inainte de a ne aprinde o tigara, treptat creierul nu va mai cataloga fumatul ca fiind o activitate care ne destinde ci ca una care ne oboseste, ajutandu-ne astfel sa renuntam la tigari.

  • Terapia prin expunere – o metoda foarte eficienta in cazul persoanelor care sufera de sindromul de stres post-traumatic si care presupune expunerea subiectului, intr-un mediu controlat si sub supravegherea psihoterapeutului, la acelasi stimul care a generat in primul rand declansarea PTSD. Acest tip de terapie face ca persoana sa retraiasca experienta sa isi confrunte treptat temerile, sa invete sa treaca mai usor peste situatiile care ii aduc aminte de experienta traumatizanta si sa iasa din autoizolare sau sa inceteze a mai evita frecventarea locurilor care ii amintesc de evenimentul traumatizant.
  • Terapia familiei – este eficienta in cazurile de PTSD pentru ca familia este contextul in care persoana care a suferit o trauma se poate cel mai bine integra si vindeca; cei apropiati, cei care ii sunt aproape de fiecare data trebuie sa isi cunoasca extrem de bine rolurile pentru a-l intelege si a-l ajuta pe cel afectat.
  • Terapia de grup – presupune oferirea celui care sufera de PTSD a oportunitatii dezvaluirii gandurilor, trairilor, emotiilor, anxietatilor, in cadrul unui grup de persoane care a trecut prin aceeasi experienta traumatizanta. Astfel, persoana va invata sa treaca mai repede peste dificultati, va invata ca nu este singurul care incearca sa lupte cu amintirile si efectele traumei si ca exista semeni de-ai lui care experimenteaza aceleasi sau mai multe simptome. Aceste certitudini ii vor oferi persoanei in cauza un confort pihic necesar pentru a-si reveni din punct de vedere psihologic mai repede.

Indiferent care este metoda de terapie folosita pentru a trece peste un eveniment traumatizant, aceasta va fi adaptata de catre psihoterapeut fiecarei persoane care sufera de sindromul de stres post-traumatic. Primul pas pentru vindecare insa este cel al recunoasterii simptomelor de catre cel afectat in sine sau de catre familie/prieteni si admiterea faptului ca persoana sufera de PTSD. Sfatul nostru este sa discutati cu un psihoterapeut, fie ca suferiti de simptomele specifice pe care le-am descris mai sus, fie ca ati realizat faptul ca aceste simptome sunt prezente la una din persoanele apropiate voua. Au fost situatii in care, desi familia sau prietenii au remarcat o schimbare comportamentala evidenta la cel care a trecut printr-un eveniment traumatizant, nu au facut nimic in aceasta privinta iar cel in cauza a ajuns sa se autoizoleze sau sa aiba chiar ganduri suicidale.

Pentru astfel de situatii, medicii centrului medical SPHERA va stau la dispozitie. E suficient sa va faceti o programare sau sa ne descrieti situatia in care va aflati dvs sau cineva apropiat, aici.

Important: Reiteram pe aceasta cale disponibilitatea de a efectua consilierea psihologica si psihiatrica, consultatia si tratamentul, toate gratuite, pentru victimele si apartinatorii celor care au supravietuit incendiului care a indoliat Romania.

2015 © Copyright - Centrul Medical Sphera

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.