Obezitatea

(articol scris de Dr. Oana DRAGULIN, Nutritionist)

Obezitatea reprezinta acumularea excesiva de tesut adipos la nivelul corpului. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera obezitatea ca fiind o problema de sanatate publica si intrucat nicio tara nu e scutita de cresterea prevalentei bolii, se considera ca este vorba de o epidemie.

Se estimeaza ca numarul cazurilor de obezitate depaseste 300 milioane in intreaga lume. In Romania, 5 din 10 adulti sunt supraponderali.

Dintre cauzele obezitatii, enumeram:

  • Ereditatea : exista o predispozitie genetica pentru obezitate, astfel riscu creste in cazul in care parintii sau fratii prezinta tulburari legate de greutate.
  • Comportamentul alimentar si stilul de viata: sedentarismul ese adesea asociat cu un comportament alimentar dezordonat prin consumul in exces de alimente sau consumul alimentelor prea grase/ prea dulci, acestea determinant un dezechilibru major intre aportul si consumul energetic iar grasimile care nu sunt eliminate, sunt depozitate.
  • Mediul inconjurator: Viata moderna favorizeaza consumul produselor rafinate industrial (mancare gata preparata, preambalata).
  • Obezitatea produsa de consumul anumitor medicamente ( corticoizi, antidrepresive)
  • Obezitatea de cauza endocrinologica

 

Consecintele obezitatii

Prevenirea si tratarea obezitatii sunt esentiale nu numai prin prisma impactului psihologic pe care aceasta il are asupra pacientului ci si din cauza multiplelor comorbiditati cu care se asociaza.

Cele mai frecvente boli asociate sau produse de obezitate sunt:

 • diabetul zaharat tip 2,
 • boli cardio-vasculare (HTA, Infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, moarte subita),
 • cancere (colon, endometru, san)
 • steatoza hepatica
 • sdr. Pickwick
 • probleme articulare.

Tratament:

 • Monitorizare psihologica: este esentiala determinarea cauzelor obezitatii, in vederea obtinerii celor mai bune rezulate pe termen lung. Monitorizarea psihologica se dovedeste a fi necesara de foarte multe ori, macar pentru a ajuta pacientul sa-si recapete stima de sine.
 • Consultul la medicul nutritionist: atentie foarte mare la regimurile “miraculoase” care ajuta la pierderea rapida in greutate insa intr-un mod nesanatos si cu recapatarea kg pierdute, uneori chiar castigarea altora. Impactul acestor regimuri nu este numai fizic, ci si psihologic, participand la nimaginea de sine negativa a persoanei. In aceeasi maniera, trebuie sa se acorde o atentie speciala si “pilulelor de slabit miraculoase” care de cele mai multe ori au produs pacientului o pierdere mai mare decat beneficiul promis. Medicul nutritionis este singurul in masura sa stabileasca exact regimul de slabire, acesta fiind personalizat in functie de fiecare pacient.
 • Activitate fizica regulata, in functie de programul si capacitatea pacientului.
 • Chirurgia: intervine in situatia in care pacientul nu a putut respecta regimurile si, in consecinta, nu a reusit sa slabeasca, fie cand acesta a reusit sa slabeasca si doreste indepartarea excesului de piele. Cele doua abdordari chirurgicale sunt diferite atat din punct de vedere al tehnicii si localizarii, cat si din punct de vedere al indicatiilor.

Obezitatea infantila

In Romania, prevalenta copiilor supraponderali a inregistrat o crestere constanta: aprox 5% in anul 1980, 10-12% in 1996, 16 % in 2000, aprox 15 % in 2011. In anul 2001, a fost implementat Programul National de Nutritie- Sanatate, cu scopul combaterii acestei probleme. Masurile luate pentru preventie au fost masurarea regulata a inaltimii si greutatii copiilor, pentru a se putea actiona prompt in cazul descoperirii supraponderabilitatii.

Pe langa riscul important de obezitate la varsta adulta (2/3 din copiii obezi, raman obezi si ca adulti), complicatiile pe termen lung implica atat tulburari fizice, cat si psihologice.

Obezitate androida si ginoida: mar sau para?

Obezitatea andorida se caracterizeaza prin localizarea tesutului adipos cu preponderenta la nivelul abdomenului si in apropierea toracelui. Aceasta poarta denumirea populara de “mar” si este relationata cu un risc mai mare de boli cardiovasculare (relatie de directa proportionalitate intre circumferinta abdominala si riscul de boli cardiace)

Obezitatea ginoida, cunoscuta si sub denumirea de “para”, este caracterizata de repartizarea tesutului adipos la nivelul soldurilor, coapselor si feselor, fiind specifica femeilor si este relationata cu probleme mecanice (la nivelul articulatiilor), dar si cu cele generale legate de obezitate.

articol scris de Dr. Oana DRAGULIN, Nutritionist
Foto: Designed by Kjpargeter – Freepik.com

Programarile la Dr. Oana Dragulin pot fi facute online, prin intermediul aplicatiei Dispensar sau telefonic, apeland Call Center la 031.433.5069.

Detalii referitoare la serviciile medicale de nutritie oferite in CM Sphera aflati de aici.

2015 © Copyright - Centrul Medical Sphera

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.