Idei de sendvisuri

(articol scris de Dr. Oana DRAGULIN, Nutritionist)

 

Ai vrea sa mananci sanatos dar nu stii ce?

Te-ai saturat de clasicele sendvisuri si preferi sa mananci in oras?

Iata doua idei delicioase care te vor face cu siguranta sa vrei sa adopti un stil de viata sanatos!

1.          Sendvis cu creveti, avocado si salata cu broccoli

Acest sendvis este bogat in proteine si grasimi “bune”. Iata cum il poti pregati!

Ingrediente pentru o portie:

  • 100 g creveti curatati
  • 1 lingurita ulei de masline
  • Sare si piper, dupa gust
  • Jumatate de avocado, taiata in felii subtiri

Pentru salata de broccoli:

  • ¼ cana iaurt grecesc 2%
  • ¼ cana maioneza
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita otet de mere
  • 2 cani de amestec de brocolli slaw (se gasesc deja preparate dar pur si simplu in loc de varza, e tulpina broccoli iar restul ingredientelor sunt la fel ca la salata coleslaw; puteti gasi un exemplu de reteta aici)

Reteta:

Pentru a obtine salata de broccoli crud se amesteca iaurtul, maioneza, otetul si zaharul. Se adauga acest amestec peste salata de broccoli (broccoli, morcov, mar, varza) si se amesteca. Se lasa la frigider cel putin 1 ora.

Se preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius si se aseaza pe tava o hartie de copt, peste care vor fi asezati crevetii. Se adauga uleiul de masline, sarea si piperul si se intorc crevetii, pentru a se distribui uniform uleiul si condimentele. Se lasa in cuptor aproximativ 8 minute.

Se servesc sendvisuri cu paine integrala, adaugand la creveti si salata de broccoli, avocado. Pofta buna!

 

2.          Sendvis cu tofu si teriyaki

Ingrediente:

  • 350 g tofu
  • 1 lingurita de ulei de susan
  • 2 lingurite sos de soia
  • 2 lingurite sirop de artar
  • 1 lingurita tamarin si mirin

Pentru sendvis:

  • Paine integrala
  • Ceapa rosie, taiata subtire
  • Ardei iute
  • Salata verde

Pentru sos:

  • 120 g tofu
  • 120 g iaurt grecesc 2%
  • 20 g frunze de coriandru
  • 10 g frunze de busuioc
  • 2 fire de ceapa verde
  • 2 catei de usturoi
  • 2 lingurite de suc de lamaie
  • Sare, paprika dupa gust

Reteta:

Branza tofu se lasa la uscat intr-un prosop timp de 10 minute

Toate ingredientele pentru sos se pun in blender, pan cand se obtine o pasta omogena.

Intr-un bol, se amesteca siropul de artar cu tamarinul si mirinul.

Se taie branza tofu in 6 felii. Se incinge o tigaie cu 1 lingurita de ulei de susan, cand aceasta e fierbinte, se adauga feliile de tofu. Se prajeste fiecare parte cate 5 minute, pana ajung maronii-aurii.

Se scot feliile de tofu si se pun pe o farfurie iar in tigaie se adauga sosul teryaki, dupa ce se da la foc mic. Apoi se adauga feliile de tofu in tigaie, peste sos si se opreste focul.

Se serveste sendvisul cu ceapa rosie, ardei iute si salata. Pofta buna!

Articol scris de Dr. Oana DRAGULIN, Nutritionist
Foto: Freepik.com

Programarile la Dr. Oana Dragulin pot fi facute online sau telefonic, apeland Call Center la 031.433.5069.

Detalii referitoare la serviciile medicale de nutritie oferite in CM Sphera aflati de aici.

2015 © Copyright - Centrul Medical Sphera

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.