
(articol scris de Dr. Oana DRAGULIN, Nutritionist)
1. Batoane granola de ciocolata
Ingrediente:
- Unt ¼ cana
- Miere ¼ cana
- Zahar brun ¼ cana
- Ovaz 2 cani
- Cereale de orez crocant 1 cana
- Vanilie ½ lingurita
- Mini fulgi de ciocolata 2 lingurite
Reteta:
Se amesteca ovazul si crealele de orez intr-un bol mare. Intr-o cratita mica, se pun la foc mic si se se amesteca untul cu mierea si zaharul brun, aproximativ 3 minute. Se adauga vanilia si se amesteca. Se adauga restul ingredientelor si se amesteca bine. Se aseaza tot continutul intr-o tava de aproximativ 12x8x1 cm si se apasa pentru ca amestecul sa fie legat. Se adauga fulgii de ciocolata si se apasa usor in aluatul format.
Se lasa la temperatura camerei timp de aproximativ 2 ore sau pana cand fulgii de ciocolata sunt fixati in blat. Se taie sub forma de batoane.
2. Chipsuri din morcovi la cuptor
Ingrediente:
- Morcovi 1 kg
- Ulei de masline ¼ cana
- Sare 1 lingurita
- Turmeric 1 lingurita
- Praf de usturoi 1 lingurita
Reteta:
Preincalziti cuptorul la 210 grade Celsius. Intr-o tava, asezati hartie de copt si puneti-o deoparte.
Taiati partea de sus a morcovilor, spalati-i si taiati-i in felii.
Intr-un bol, amestecati feliile de morcovi cu sare, turmeric si praf de usturoi si apoi asezati-le in tava, pe un singur rand.
Lasati la cuptor timp de aproximativ 15 minute, pana cand marginile incep sa se increteasca si sa se inchida la culoare, atunci intoarceti fiecare felie si mai lasati-le la cuptor pentru inca 5-7 minute.
3. Chipsuri cu mar si scortisoara
Ingrediente:
- Mere, 4 buc, feliate subtire
- Scortisoara, 1 lingurita
- Zahar brun, 1-2 lingurite
- Ulei de gatit
Reteta:
Preincalziti cuptorul la 90 grade Celsius.
Intr-un bol, amestecati feliile de mar cu scortisoara si zahar.
Intr-o tava, aplicati o foaie de gatit pe care puteti pune cateva pufuri de spray de gatit sau o puteti unge cu o lingurita de ulei.
Asezati feliile de mar pe un singur rand, fara sa se intercaleze.
Lasati-le la cuptor timp de 2-3 ore pana cand devin uscate dar nu complet!
Lasati-le la racit si apoi le puteti servi cateva zile, daca le depozitati in caserole inchise etans!
4. Briose cu iaurt grecesc, banane si ovaz
Ingrediente:
- Iaurt grecesc 230 g
- Banane coapte 200 g
- Fulgi de ovaz, 2 cani
- Oua de gaina, 2 buc
- Zahar brun ¼ cana
- Praf de copt ½ lingurita
- Fulgi de ciocolata ½ cana
Reteta:
Preincalziti cuptorul la 200 grade Celsius si dati cateva pufuri de spray de gatit in tava de briose sau in hartiile speciale pentru acestea.
Adaugati toate ingredientele cu exceptia fulgilor de ciocolata intr-un blender si amesecati la viteza maxima pana cand fulgii de ovaz sunt sparti si amestecul este omogen si cremos. Adaugati fulgii de ciocolata cu mana.
Turnati aluatul obtinut in formele speciale sau tava speciala de briose, umpland fiecare cavutate pana la ¾.
Gatiti pentru aproximativ 20 de minute, puteti verifica daca sunt gata prin introducerea unei scobitori care ar trebui sa iasa curata.
Lasati briosele sa se raceasca timp de aproximativ 15 minute. Daca doriti sa le serviti mai tarziu, le puteti depozita in caserole etanse, acestea fiind bune aproximativ o saptamana.
5. Naut crocant cu parmezan
Ingrediente:
- Naut nesarat conserva, 400 grame
- Ulei de masline, 2 lingurite
- Parmesan ras, 2 lingurite
- Pudra de usturoi, 1 lingurita
- Coaja de lamaie rasa, ½ lingurita
- Oregano ½ lingurita
- Sare ½ lingurita
- Piper negru ¼ lingurita
Reteta:
Scurgeti lichidul din conserva si spalati nautul, apoi uscati-l cu un prosop de hartie.
Intr-o tigaie antiaderenta, incalziti uleiul de masline, apoi adaugati nautul. Se lasa la foc timp de aproximativ 15-17 mnute, timp in care se amesteca, pana cand devin aurii-maronii si crocante.
Asezati nautul intr-un bol, apoi adaugati parmezanul, coaja de lamaie, pudra de usturoi, oregano, sarea si piperul.
Articol scris de Dr. Oana DRAGULIN, Nutritionist
Foto: Freepik.com
Programarile la Dr. Oana Dragulin pot fi facute online sau telefonic, apeland Call Center la 031.433.5069.
Detalii referitoare la serviciile medicale de nutritie oferite in CM Sphera aflati de aici.