dieta SIRT

Dieta SIRT

(articol scris de Dr. Oana DRAGULIN, Nutritionist)

A aparut o dieta care are la baza consumul de ciocolata neagra, vin rosu, kale, fructe de padure si cafea. Este evident ca o astfel de dieta pune urmatoarele probleme: este eficienta? Este sanatoasa? Nu este oare prea buna ca sa fi adevarata?

Conform teoriei celor care au creat aceasta dieta, mecanismul este unul iatrogen, de activare a unor mecanisme controlate de genele responsabile de slabire ale organismului, care vor determina arderea grasimilor si pierderea in greutate.

Stiinta nu sustine aceasta teorie si ca orice dieta “minune” care suna prea bine pentru a fi adevarata si aceasta dieta trebuie tratata cu seriozitate pentru a cunoaste si intelege daca aceasta este benefica pentru a slabi dar si pentru a te mentine sanatos.

Inainte de toate, trebuie precizati cei care au creat dieta si anume Aidan Goggins si Glen Matten. Ei au considerat ca existe alimente ‘SIRT” si anume alimente vegetale care activeaza sirtuina, gena pe care cei doi au denumit-o “gena slabirii” (skinny gene).

Despre sirtuina se pot spune urmatoarele lucruri: face parte dintr-o categorie de enzime (deacetilazo-dependente de NAD+), are 7 subcategorii si se considera ca are urmatoarele roluri: represie genica, control metabolic, reparare ADN, neuroprotectie, imbatranire sanatoasa s.a.

Inventatorii “Dietei SIRT” sustin ca anumite alimente pot activa aceste cai, obtinandu-se astfel o scadere ponderala dar si o protectie fata de anumite boli.

In afara de vinul rosu, ciocolata neagra si celelalte alimente enumerate mai sus, se numara si ceai verde matcha, uleiul de masline extravirgin, ceapa rosie, soia, turmericul, patrunjelul si nucile.

Studiile care sa sustina aceasta dieta sunt momentan insuficiente, intrucat, desi exista studii care se ocupa de analizarea rolului genei SIRT, acestea nu se concentreaza pe dieta si chiar si asa, acestea sunt efectuate doar pe soareci de laborator, ceea ce nu reprezinta o dovada suficienta pentru a sustine ca alimentele “SIRT” ar avea efect asupra greutatii, a imbatranirii sau altele.

Intrucat Resveratrolul este recunoscut ca activator al SIRT1, ideea a fost probabil ca aceste alimente, precum vinul, contin acest polifenol antioxidant insa cantitatea necesara pentru a obtine beneficii este mult prea mare pentru a putea fi consumata.

Pe langa aceste aspecte, este important de subliniat ca aceasta dieta nu aduce elemente nutritive esentiale unei diete sanatoase, echilibrate si nici nu respecta niste principii esentiale ale nutritiei. Este evident ca, dand un numar mic de calorii pe zi, pacientul va slabi insa acest lucru va fi dificil de mentinut plus ca scazand dramatic numarul de calorii, poti obtine exact contrariul, prin aparitia privatiunii, care duce la mancatul in exces ulterior. De asemenea, consumand o cantitate mare de lichide (sucurile propuse in dieta, din alimente SIRT) cu un numar caloric scazut, se obtine o scadere ponderala insa aceasta este in general o pierdere lichidiana temporara, care probabil ca nu are nicio legatura cu gena SIRT.

In aceasta situatie, care este recomandarea medicilor nutritionisti? Ideea este ca aceste alimente pot fi consumate, desigur, insa nu trebuie sa fie o dieta exclusiv bazata pe acestea.

Articol scris de Dr. Oana DRAGULIN, Nutritionist
Foto: Freepik.com

Programarile la Dr. Oana Dragulin pot fi facute online, prin intermediul aplicatiei Dispensar sau telefonic, apeland Call Center la 031.433.5069.

Detalii referitoare la serviciile medicale de nutritie oferite in CM Sphera aflati de aici.

2015 © Copyright - Centrul Medical Sphera

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.