Dieta în funcţie de grupa sanguină

Dieta pe baza grupei de sânge este un concept introdus de medicul naturist american Peter J. D’Adamo şi porneşte de la ipoteza că regimul alimentar în funcţie de grupa sanguină ajută la pierderea în greutate, conferă mai multă energie şi ajută la prevenirea bolilor. D’Adamo susține că alimentele pe care le consumăm reacționează chimic cu tipul de sânge şi determină modul în care corpul nostru gestionează diferiţi nutrienţi.

Ce alimente putem consuma

Iată alimentele recomandate de D’Adamo pentru fiecare grupă sanguină:

 • Persoanele cu grupa sanguină 0:
  • au nevoie de o dietă bogată în proteine, carne slabă, carne de pasăre, pește și legume, dar este indicat să evite, atât cât se poate, consumul de cereale, fasole sau produse lactate.
 • Persoanele cu grupa sanguină A:
  • au nevoie de o dietă preponderent vegetariană, bazată pe fructe și legume, fasole și leguminoase, precum și cereale integrale.
 • Persoanele cu grupa sanguină B:
  • au nevoie de o dietă bogată în alimente precum legumele verzi, ouăle, anumite tipuri de carne și lactatele slabe în grăsimi. D’Adamo spune că este indicat ca persoanele care au această grupă sanguină să evite porumbul, grâul, hrișca, lintea, roșiile, arahidele și semințele de susan. Carnea de pui nu este nici ea indicată.
 • Persoanele cu grupa sanguină AB:
  • au nevoie de o dietă care se concentrează pe alimente precum tofu, fructe de mare, produse lactate și legume verzi. Persoanelor care au această grupă sanguină nu li se recomandă cofeina, alcoolul și carnea afumată sau conservată.

D’Adamo susține că în funcție de grupa sanguină pe care o avem, este posibil să fie necesar să restricționăm drastic alimentele pe care le consumăm în mod frecvent. De asemenea, în această dieta se recomandă exerciții diferite pentru fiecare grupă sanguină în parte, de exemplu yoga sau tai chi pentru grupa A și jogging-ul sau ciclismul de până la o oră pe zi pentru grupa 0.

Multe persoane interesate de acest tip de dietă se întreabă dacă dieta în funcţie de grupa sanguină impune restricții sau permite preferințe dietetice. Deoarece, după cum am menționat mai sus, dieta oferă recomandări clare cu privire la tipurile de alimente pe care trebuie să le consumăm, poate fi considerată destul de restrictivă. În cazul în care căutați o dietă fără gluten, trebuie să știți că această dietă nu interzice glutenul. Puteți să evitați alimentele care conțin gluten dacă citiți cu atenție etichetele produselor alimentare.

Controverse create de dieta în funcţie de grupa sanguină

În 2013, o echipă de specialiști în nutriție a concluzionat că majoritatea recomandărilor doctorului D’Adamo nu sunt susţinute de dovezi ştiinţifice. Cu toate acestea, specialiștii au admis că dieta recomandată de D’Adamo este una sănătoasă, deoarece încurajează eliminarea alimentelor procesate şi nesănătoase și că este posibil să pierdeți în greutate având în vedere că dieta poate fi foarte restrictivă.

Nu uitați că acest tip de dietă face recomandări bazate exclusiv pe grupa sanguină. Dacă suferiți de o afecțiune cronică (de exemplu diabet), este indicat să consultați totuși medicul specialist dacă doriți să urmați această dietă deoarece trebuie să aveți în vedere că este posibil să vi se spună să consumați anumite tipuri de alimente care nu vă fac bine sau interferează cu planul de tratament.

Recomandările acestei diete în funcție de grupa sanguină sunt sănătoase, nicio persoană nu este sfătuită să evite consumul de fructe sau legume în general, însă asocierea dintre anumite alimente și grupele de sânge nu este susținută științific și, pe deasupra, nu ține cont de preferințele alimentare personale sau de stilul de viață.

Indiferent de grupa sanguină pe care o aveți, adoptarea unui stil de viață sănătos cu o dietă săracă în grăsimi și conținut redus de sare combinată cu exercițiile fizice regulate, vă va ajuta cu siguranță.

Sursa text: WebMD
Foto: Freepik.com

2015 © Copyright - Centrul Medical Sphera

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.