Ce trebuie sa stiti despre dietele hipocalorice

În cadrul unei diete hipocalorice se consumă între 800 și 1500 de calorii pe zi. Pentru unele persoane, o dietă cu puține calorii este o alternativă pentru slăbirea pe termen scurt.

Multe diete hipocalorice sunt formule fabricate comercial de maxim 800 de calorii, care înlocuiesc toate alimentele pe care le consumăm de obicei în cursul unei zile. Altele, cum ar fi bine cunoscuta dietă cu grapefruit (numită și dieta Hollywood) se bazează pe consumul în mod repetat de aceleași alimente cu un conținut scăzut de calorii.

Cât de eficiente sunt dietele hipocalorice

Dacă aveți indicele de masă corporală (IMC) de peste 30 (care corespunde obezității), atunci o dietă hipocalorică vă poate ajuta să slăbiți un kilogram sau două pe săptămână, aproximativ 20 de kilograme în 20 de săptămâni.

Pierderea unui număr mare de kilograme poate ameliora afecțiunile medicale legate de greutate cum ar fi diabetul, hipertensiunea și colesterolul mărit. Totuși, pe termen lung, dietele hipocalorice nu sunt mai eficiente decât cele simple. Odată ce terminați o dietă este necear să vă schimbați și stilul de viață, continuând cu o alimentație sănătoasă și exerciții fizice regulate.

Sunt dietele hipocalorice sănătoase?

Dietele hipocalorice nu sunt recomandate tuturor. Pentru a vă asigura că o asemenea dietă este potrivită pentru dumneavoastră, consultați în prealabil un medic.

În cazul în care IMC-ul dumneavoastră este mai mare de 30, atunci dietele hipocalorice sunt în general sigure atâta vreme cât vă aflați sub supraveghere medicală. Dietele hipocalorice se recomandă persoanelor supraponderale dar nu obeze (cu un IMC de 27-30) doar în cazul în care acestea au afecțiuni medicale legate de greutate și dacă se află sub supraveghere medicală.

Dietele hipocalorice nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau celor care alăptează și nici copiilor sau adolescenților, cu excepția celor aflați în cadrul unor programe specializate de tratament. De asemenea, nu sunt recomandate nici persoanelor de peste 50 de ani, atât pentru a nu interfera cu medicamentele pe care le iau pentru afecțiunile deja existente cât şi pentru a evita efectele secundare posibile.

Efectele secundare ale dietelor hipocalorice

Persoanele care urmează o dietă hipocalorică pe o perioadă de 4-16 săptămâni pot suferi de efecte secundare cum ar fi oboseală, constipație, stări de greață și diaree. Aceste stări se îmbunătățesc de obicei după câteva săptămâni și rareori duc la întreruperea dietei.

Cele mai grave și des întâlnite efecte secundare ale dietelor hipocalorice sunt pietrele la vezica biliară. Riscul acestora crește în timpul pierderilor rapide de greutate. Nu se știe cu siguranță dacă pietrele sunt cauzate de dietele hipocalorice sau de kilogramele pierdute.

Ce alte dezavantaje prezintă dietele hipocalorice?

O alimentație echilibrată este importantă pentru a fi sănătos. O dietă hipocalorică asigură cu greu o nutriție bogată și satisfăcătoare. De asemenea, 800 de calorii pe zi sunt insuficiente pentru a vă asigura energia necesară activităţilor zilnice și exercițiilor fizice regulate, cu atât mai mult când consumați aceleași alimente în fiecare zi.

Pe parcursul dietei hipocalorice este recomandabil să consultați medicul sau nutriţionistul pentru a vă asigura că aveţi parte de toți nutrienții de care organismul are nevoie.

Sursa:  WebMD
Foto: freeimages.com

2015 © Copyright - Centrul Medical Sphera

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.